Cultuurladder

Cultuurladder

Welkom bij de Cultuurkalender; dé culturele agenda van Brielle.

Hier ziet ziet u de evenementenkalender. Deze kalender wordt wekelijks bijgewerkt en is tevens, samengevat, in het Briels Nieuwsland te vinden. Heeft u iets te melden op het gebied van kunst en cultuur in de gemeente Brielle dan kunt u uw bijdrage(en) hier zelf in één van de invoerblokken in de rechter kolom invoeren. Uw bijdrage wordt eerst door de redactie bekeken op inhoud en dan eventueel geplaatst. Alvast hartelijk dank voor uw bijdrage!

 • Hoe is het weer hier rond Brielle?
  12°
  16°
  Di
  16°
  Wo
  15°
  Do
  12°
  Vr
  14°
  Za

Evenementen

Voeg evenement toe Afbreken
Dank voor uw bijdrage
Categorie
Aanvangsdatum
Einddatum
Aanvangstijd
Eindtijd
« Vorige maand Oktober 2017 Volgende maand »
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
3
 • Kunstexpositie 't Dijckhuis Vierpolders
 • Expositie Kunstenaarsduo
 • 20:15Bach2Ways
21
3
 • Kunstexpositie 't Dijckhuis Vierpolders
 • Expositie Kunstenaarsduo
 • 10:00Open dag Streekarchief
22
4
 • Kunstexpositie 't Dijckhuis Vierpolders
 • Expositie Kunstenaarsduo
 • 19:00'American Protestant Church Choir' in de Sint-Catharijnekerk
 • 19:00Zangdienst in de Sint-Catharijnekerk
23
2
 • Kunstexpositie 't Dijckhuis Vierpolders
 • Expositie Kunstenaarsduo
24
2
 • Kunstexpositie 't Dijckhuis Vierpolders
 • Expositie Kunstenaarsduo
25
3
 • Kunstexpositie 't Dijckhuis Vierpolders
 • Expositie Kunstenaarsduo
 • 14:00Boek&Film; Een echte Vermeer
26
2
 • Kunstexpositie 't Dijckhuis Vierpolders
 • Expositie Kunstenaarsduo
27
3
 • Kunstexpositie 't Dijckhuis Vierpolders
 • Expositie Kunstenaarsduo
 • 20:30De Rockacademie in BREStheater
28
2
 • Kunstexpositie 't Dijckhuis Vierpolders
 • Expositie Kunstenaarsduo
29
4
 • Kunstexpositie 't Dijckhuis Vierpolders
 • Expositie Kunstenaarsduo
 • 14:00Herdenking deportatie Joodse medeburgers
 • 14:00Meneer Monster met 'De waanzinnige boomhut' (5+)
30
1
 • Kunstexpositie 't Dijckhuis Vierpolders
31
1
 • Kunstexpositie 't Dijckhuis Vierpolders
1
2
3
4
5

Oktober 2017

Kunstexpositie 't Dijckhuis Vierpolders

zondag 1 oktober 2017 / dinsdag 31 oktober 2017

De maanden september en oktober toont Rinus Groenendaal zijn zoektocht naar het vliegtuig uit zijn jeugd en laat Peter van Dijk zijn schilderijen zien in de grote zaal van 't Dijckhuis. Bovendien kunst van schildergroep ’t Akcent uit Brielle. Een afwisselende expositie met voor elk wat wils.

Rinus Groenendaal:

cl - rinus groenendaalHet zeepsopkleurige plastic vliegtuigje was het favoriete speelgoed uit zijn jeugd. Met zwaaiende armbewegingen en bijpassend motorgeluid bracht hij het als klein jongetje tot leven. Maar hoe het vliegtuigje er ook weer uit zag, dat wist Rinus Groenendaal (Vierpoldenaar) na al die jaren niet meer.  In de vitrines van Het Dijckhuis in Vierpolders is het resultaat van zijn naspeuringen gedurende deze maand te zien. Met beschilderde borden, 3D-schilderijen, maquettes van karton en veel grafiek (hoogdruk) probeerde hij zich er een voorstelling van te maken. Dromerige vliegtuigen (‘Een waterig maantje), vrachtvliegtuigen (‘koerieren’), agressieve gevechtsmachines (‘een aanvalsmomentje’) komen er in voor, maar ook verplaatst hij zich in vliegmachines met vliegangst ….

Een houtsnede met de tekst ‘Dit is geen vliegtuig. Het is een puntenslijper! ‘,vermoedt een anekdote, die de herkomst van zijn speeltje verklaart. Het zijn schetsmatige voorstellingen, alsof je over de schouder van de ontwerper mee kijkt en je het idee krijgt dat een volgende inval alles weer op losse schroeven kan zetten. De speurtocht zelf bleek  belangrijker dan het uiteindelijke doel. Hij weet nog steeds niet hoe zijn speelgoed er uiteindelijk uit zag. Maar al zoekende, raakte hij net als het spelende jongetje destijds, in allerlei werelden verzeild.  ‘Zonder je stoel te verlaten kun je verre reizen maken. Op Schiphol heb ik niet zo veel te zoeken’.

Schilderijen van Peter van Dijk

cl - Peter van DijkGeboren in 1953 binnen de vestingwallen van Brielle, daarna gewoond en gewerkt in Rockanje, Brielle en Rozenburg. Kortom iemand gepokt en gemazeld op onze eilanden. Pas tijdens zijn late puberjaren ontwaakte zijn belangstelling voor tekenen en schilderen met aquarelverf. De vlam sloeg echt in de pan begin zeventiger jaren tijdens zijn bezoek aan de tentoonstelling van Salvador Dali in Rotterdam.

In de zestiger jaren was op de eilanden kiezen voor een opleiding aan een kunstacademie geen voor de hand liggende optie. Werken en avondopleidingen volgen hadden voorrang, het tekenen en schilderen bleef een hobby tot 2012, het jaar waarin hij stopte met werken en vervolgens een paar jaar schilderlessen nam bij de kunstenaars Rinus Manschot en Adriaan Loendersloot.

De schilderijen komen nu met regelmaat uit zijn handen tevoorschijn. Het werk is voornamelijk figuratief en een enkele maal abstract. Landschappen, bloemen en portretten hebben zijn voorkeur. Hij vindt zijn meeste onderwerpen op de eilanden, in Nederland en in de landen die hij tijdens vakantiereizen bezoekt. Het fototoestel is daarbij z’n geheugen en kapstok. De schilderijen zijn in olie- en/of acrylverf uitgevoerd. Wat de techniek betreft probeert Peter oud en nieuw te verenigen. Impressionisten wilden beslist niet klassiek schilderen, dat was min of meer een principe. Maar volgens Peter hebben ze door die houding wat mogelijkheden laten liggen. Elk schilderij is voor hem nog steeds een leerproces en hij hoopt dat het resultaat ook de kijker plezier zal geven.

 

't Dijckhuis: Dijckpotingen 10, 3237 AK Vierpolders

Kijk voor openingstijden op www.dijckhuis.nl, of bel even naar 0181 417 328.

Expositie Kunstenaarsduo

zondag 1 oktober 2017 / zondag 29 oktober 2017
Expositie

Van 29 september t/m 29 oktober 2017 exposeren en werken Sija Vermaat en Theo Heydenrijk in Kunst in Uitvoering aan de Bernissedijk 24 in Zwartewaal. De kunstenaars zijn tijdens de openingsdagen aanwezig.

Kunst in Uitvoering is de galerie en het atelier van Kunstkring Voorne, waar maandelijks de kunst van een of meerdere leden van de Kunstkring te bewonderen is. Theo exposeert recent werk en Sija toont deze keer mozaïeken gebaseerd op -en in combinatie met- haar schilderijen en verder diverse nog weinig vertoonde werken. Daarnaast geven beide kunstenaars ruimte aan een drietal gasten.

Gastexposanten:

Marty Emmerzael met een unieke serie handgemaakte tassen. Wanda Klein (Galerie The Window) met schitterend mozaïek. Len van Gelder (Galerie The Window) met beeldhouwwerk

Iedereen mag komen schilderen

Theo en Sija zijn in oktober druk bezig met het maken van nieuw werk en nodigen iedereen uit mee te komen schilderen. Dus heb je zin om ontspannen te werken in ons schitterende atelier en galerie: loop gewoon binnen op vrijdag, zaterdag of zondag tussen 13 en 17 uur.

Atelier/Galerie “Kunst in Uitvoering” in Zwartewaal, Bernissedijk 24 (ingang aan de haven) is deze maand geopend: vrijdag , zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.

Meer informatie: info@kunstkringvoorne.nl en www.kunstkringvoorne.nl

 

 

Bach2Ways

vrijdag 20 oktober 2017
20:15 / 00:00
Concert

Bach2Ways , een project van sopraan Johannette Zomer en hoboïst Bart Schneemann
Met als extra event een fotowedstrijd rondom Bach

Met het programma Bach2Ways wil Johannette Zomer zichzelf en haar publiek verschillende kanten van de muziek van Bach laten zien. In een serie concerten in kerken in alle hoeken van Nederland, voeren Johannette Zomer, hoboïst Bart Schneemann en Zomer’s eigen ensemble het Tulipa Consort werken van Bach uit, maar ook muziek van een nieuwe generatie componisten die gevraagd zijn om hun
hedendaagse kijk op Bach te geven. Zo klinken er werken van Mathilde Wantenaar, Reza Nemavar en Mayke Nas (componist des vaderlands). Wat doet de jonge generatie met Bachs muziek? Wat betekent Bach voor hen? De landelijke première is op zaterdagavond 17 september in de Grote Kerk te Naarden.

cl - barokrepertoire brielleOver de musici
Bart Schneemann is hoboïst, dirigent, docent en zakelijk leider bij het Nederlands Blazersensemble. Hij studeerde af aan het conservatorium van Amsterdam en was daarna geruime tijd eerste hoboïst bij het Radio Filharmonisch Orkest en het Rotterdam Philharmonisch Orkest. Hoewel ze een speciale liefde voor barokrepertoire koestert, beslaat het repertoire van Johannette Zomer alles tussen middeleeuwse en contemporaine muziek, inclusief opera, Lieder en 17e-eeuwseEngelse Songs. Ze werkte regelmatig met Barokspecialisten als Ton Koopman, Philippe Herreweghe, Frans Brüggen, Gustav Leonhardt en Paul McCreesh, maar ook met dirigenten als Kent Nagano, Ivan Fisher en Valerie Gergiev. In 2013 richtte ze haar eigen ensemble op, het Tulipa Consort, uit een verlangen meer autonoom te kunnen zijn keuze van repertoire. Ze verscheen al met het ensemble op de Göttinger Händel Festspiele, bij het Festival van Saintes en de Itineraire Baroque, en in de Holywell Music Room te Oxford. ‘Laudate’ (2016) is het eerste album van Johannette Zomer met het Tulipa Consort.

Aanvang concert: 20.15 uur, locatie: Sint-Catharijnekerk

Tickets: http://johannettezomer.com/nl/agenda/bach2ways-brielle/

Open dag Streekarchief

zaterdag 21 oktober 2017
10:00 / 16:00

In het kader van de Maand van de Geschiedenis opent het Streekarchief Voorne-Putten op zaterdag 21 oktober van 10:00 tot 16:00 haar deuren voor het publiek.

Gedurende deze dag worden rondleidingen verzorgd door het depot waar vier kilometer erfgoed van de regio worden bewaard. Tijdens deze tijdreis krijgen bezoekers unieke topstukken te zien uit de enorme collectie historische archieven, plattegronden, foto’s, films, kranten en prenten. Intussen vertelt de archivaris de verhalen over de bijzondere historie die Voorne-Putten kenmerkt.

Daarnaast zijn een aantal kleine exposities ingericht en vindt de verkoop van nieuwe en antiquarische boeken en oude prentbriefkaarten plaats.

Iedereen is welkom op het Streekarchief op 21 oktober van 10:00 tot 16:00, De Rik 22, Brielle

Zangdienst in de Sint-Catharijnekerk

zondag 22 oktober 2017
19:00 / 00:00

22 oktober 19.00 uur: “American Protestant Church Choir” uit den Haag.
Dirigent John Bakker, Organist Gijsbert Kok.

'American Protestant Church Choir' in de Sint-Catharijnekerk

zondag 22 oktober 2017
19:00 / 00:00

19.00 uur: “American Protestant Church Choir” uit den Haag.

Dirigent John Bakker, Organist Gijsbert Kok.

Boek&Film; Een echte Vermeer

woensdag 25 oktober 2017
14:00 / 16:00

In de Infirmerie, Rozemarijnstraat 42 Brielle

Veel films zijn gebaseerd op een boek. Bekijk een boek eens van een andere kant en vergelijk het met de film.
Deze middag wordt de verfilming van het boek “Een echte Vermeer" van Jan van Mersbergen vertoond.

Boek:
Op basis van het filmscript schrijft Jan van Mersbergen een prachtige roman over het leven van Han van Meegeren en zijn geliefde Jólanka.
De film Een Echte Vermeer is gebaseerd op het leven van Nederlands meest bekende kunstvervalser Han van Meegeren. Van Meegeren is een even getalenteerde als narcistische kunstschilder die, uitgekotst door de kunstwereld, met alle voor hem beschikbare middelen, tot en met fraude aan toe, wil bewijzen dat hij een even groot schilder is als Johannes Vermeer.


Filmtrailer
Bij reservering voor deze filmvoorstelling kan een exemplaar van het verfilmde boek worden geleend in de Bibliotheek, zodat u boek en film met elkaar kunt vergelijken.

Meer informatie >

De Rockacademie in BREStheater

vrijdag 27 oktober 2017
20:30 / 00:00

Forever 27

‘Een muzikaal eerbetoon aan onze te vroeg gestorven pop-iconen’

Wat hebben Robert Johnson, Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain en Amy Winehouse met elkaar gemeen? Ze behoren allemaal tot de Club van 27 met als leden iconische popmusici die op 27-jarige leeftijd overleden zijn.

De beste musici van de Rockacademie presenteren een muziektheatervoorstelling over de Club van 27. Het leven en markante anekdotes maar ook de donkere kant van beroemd zijn worden met muziek, verhalen en beeldprojectie tot leven gebracht. Vanzelfsprekend komen ook de rol van drugs, drank en rock-‘n-roll en wat dat voor invloed ze hebben gehad aan bod. De voorstelling maakt gebruik van historisch filmmateriaal van aangrijpende momenten van. Het 10-koppig orkest vertolkt hun bekendste nummers.

Kortom: Een spannende ‘documentaire’ van de Club van 27 met live uitgevoerde muziek erbij van o.a. Robert Johnson, Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain, Amy Winehouse en vele anderen. Een avond om nooit te vergeten. Met een meet & greet met de artiesten na afloop.

De Rockacademie bracht in het verleden succesvolle artiesten als Krezip, Leaf, Chocolate Puma, Sevie Ann, DJ Hardwell, Firebeatz en een keur aan sessie muzikanten voort.

Zangeres Nina June is als regisseur aan de voorstelling verbonden en de optredende artiesten worden o.a. begeleid door Will Maas (Matt Simons), Margriet Sjoerdsma en Nina June. In januari 2018 zal de voorstelling zijn afsluitende show presenteren op Eurosonis Noorderslag in Groningen op het Altersonic podium.

Foto: De Zee Theaterproducties

Kaarten koop je via www.brestheater.nl.

De kassa is open op wo/do/vr van 14.00 - 17.00 uur, te bereiken via 0181 41 33 08 en kaartverkoop@brestheater.nl.

Meneer Monster met 'De waanzinnige boomhut' (5+)

zondag 29 oktober 2017
14:00 / 00:00

Andy en Terry zijn gevraagd om een theaterstuk over hun waanzinnige boomhut te maken. Dat is nog niet zo makkelijk, want waar haal je nou zo snel vliegende katten, een limonadefontein, een apeninvasie en een reuzengorilla vandaan?
Gelukkig hebben de jongens keihard gerepeteerd* en ze zijn er bijna helemaal klaar voor! Maar eerst nog even 100 marshmallows eten en de papegaai kietelen.


De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen is in Nederland één van de meest verkochte kinderboeken in tijden. Voor komend seizoen zet Meneer Monster zijn tanden in dit totaal losgeslagen verhaal. Ze hebben deze bestseller omgetoverd tot een nét zo waanzinnige theatervoorstelling vol krankzinnige humor en magische theatertovenarij. Een echte Meneer Monster productie voor zowel jong als oud.

*Andy en Terry hebben ons beloofd dat het een theaterknaller wordt boordevol indrukwekkende theater-technische snufjes

Meneer Monster
Meneer Monster maakt verrassend jeugdtheater vol fysiek geweld, humor en muzikaliteit. Een tikkeltje bizar en bovenal leuk voor jong en oud. Meneer Monster vindt het belangrijk om te laten zien wat theater is en hoe leuk het is om te spelen. Meneer Monster is cultureel ondernemend, stoer, ongepolijst en creatief. Eerdere producties: 'De Gruffalo', 'Fantastische Meneer Vos' en ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop heeft gepoept!'.

Leeftijd: 5 t/m 500 jaar

Foto: Paulina Matusiak

Aanvang: 14.00 uur

Kaarten koop je via www.brestheater.nl.

De kassa is open op wo/do/vr van 14.00 - 17.00 uur, te bereiken via 0181 41 33 08 en kaartverkoop@brestheater.nl.

Herdenking deportatie Joodse medeburgers

zondag 29 oktober 2017
14:00 / 00:00

Zondagmiddag 29 oktober om 14.00 uur is de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst in de voormalige synagoge van Brielle. Turfkade 16.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Joodse families van Voorne-Putten werden gedeporteerd.

Tijdens die bijeenkomst worden de namen genoemd van de 45 Joden die in 1942 van Voorne-Putten werden weggehaald en vermoord.

Dit waren de families Cohen, Gazan, Katan en Philipse uit Brielle. Families Wessels en Van Dijk uit Oostvoorne, Frenkel uit Hellevoetsluis, Blankenstein uit Heenvliet en de families Levie uit Spijkenisse en Zuidland. De oudste was 97 jaar en de jongste 7 jaar. Er wordt iets over de families verteld en hun namen worden genoemd. Na het noemen van de naam is er gelegenheid dat iemand van de aanwezigen een kaarsje aansteekt. Vijf en veertig kaarsjes.

Voor ieder van hen zijn ook Stolpersteine gelegd. Vijf en veertig stenen: 21 in Brielle, 6 in Oostvoorne, 1 in Hellevoetsluis, 3 in Heenvliet, 5 in Spijkenisse en 9 in Zuidland.

Medewerking: Mannenkoor Nieuwerkerk a/d IJssel. Zij zingen liederen die eeuwenlang en ook nu worden gezongen in de synagoge. En leerlingen van CSG Bahûrim in Brielle en anderen.

Uw aanwezigheid wordt op prijs gesteld.

Inlichtingen: riet@sjoelbrielle.nl

Heeft u uw bijdrage verzonden? Dank u! Om u eventueel te kunnen bereiken verzoeken wij u vriendelijk hieronder in het veld ‘Uw e-mailadres’ uw eigen e-mailadres in te vullen en daarna op de grijze pijl te klikken om te verzenden. Bij voorbaat hartelijk dank!

captcha