Cultuurladder

Cultuurladder

Welkom bij de Cultuurkalender; dé culturele agenda van Brielle.

Hier ziet ziet u de evenementenkalender. Deze kalender wordt wekelijks bijgewerkt en is tevens, samengevat, in het Briels Nieuwsland te vinden. Heeft u iets te melden op het gebied van kunst en cultuur in de gemeente Brielle dan kunt u uw bijdrage(en) hier zelf in één van de invoerblokken in de rechter kolom invoeren. Uw bijdrage wordt eerst door de redactie bekeken op inhoud en dan eventueel geplaatst. Alvast hartelijk dank voor uw bijdrage!

 • Hoe is het weer hier rond Brielle?
  6°
  10°
  Wo
  13°
  Do
  12°
  Vr
  10°
  Za
  9°
  Zo

Evenementen

Voeg evenement toe Afbreken
Dank voor uw bijdrage
Categorie
Aanvangsdatum
Einddatum
Aanvangstijd
Eindtijd
« Vorige maand Maart 2017 Volgende maand »
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
3
 • Kunstexpositie 't Dijckhuis Vierpolders
 • Alle dagenExpositie Kunstkring Voorne
 • 20:30Werkvoorstelling Eric van Sauers
25
5
 • Kunstexpositie 't Dijckhuis Vierpolders
 • Alle dagenExpositie Kunstkring Voorne
 • 20:00"LP Live 2017"
 • 20:00Concert Grades of Colour in de Sjoel
  cl - grades
 • 20:30The BlueBettes met 'Back to Mono'
  The Bluebettes - J. Keep
26
5
 • Kunstexpositie 't Dijckhuis Vierpolders
 • Alle dagenExpositie Kunstkring Voorne
 • 15:00Theater Hofplein met 'Zo Hoort Het' in BREStheater (8+)
 • 15:00Theater Hofplein Rotterdam met 'Zo Hoort Het' (8+)
 • 15:30Matthäus Passion
27
2
 • Kunstexpositie 't Dijckhuis Vierpolders
 • Alle dagenExpositie Kunstkring Voorne
28
2
 • Kunstexpositie 't Dijckhuis Vierpolders
 • Alle dagenExpositie Kunstkring Voorne
29
3
 • Met de kunstbus naar Museum Voorlinden
 • Kunstexpositie 't Dijckhuis Vierpolders
 • Alle dagenExpositie Kunstkring Voorne
30
2
 • Kunstexpositie 't Dijckhuis Vierpolders
 • Alle dagenExpositie Kunstkring Voorne
31
2
 • Kunstexpositie 't Dijckhuis Vierpolders
 • Alle dagenExpositie Kunstkring Voorne
1
2

Maart 2017

Kunstexpositie 't Dijckhuis Vierpolders

woensdag 1 maart 2017 / zondag 30 april 2017

Kistjesproject

Kunstkring Voorne en Ton Erwich, eigenaar van galerie DeBuut, organiseerden als onderdeel van het Bram Rozafestival het zgn. Kistjesproject. Een groep van zo'n 30 kunstenaars bewerkte eenzelfde houten kistje tot een uniek kunstwerk. Het kon de functie krijgen van safe, brievenbus, schatkist en natuurlijk een ontelbaar aantal andere mogelijkheden. Beschilderen, beplakken, bekleden,
doorzagen, beletteren, beschrijven, bewerken met glas, keramiek. Kortom, alles wat nodig was om het tot een geheel eigen kunstwerk te maken werd toegepast. Gedurende de maand september 2016 stelde Ton in zijn galerie in Nieuw-Beijerland een prachtige expositie samen van de kistjes. Kunstkring Voorne vindt het leuk om juist dit project te exposeren in de vitrines van 't Dijckhuis omdat ze een mooi overzicht geven van de variatie en de kwaliteit van de kunst binnen de vereniging. Vanzelfsprekend is ook een kistje van Ton Erwich te bewonderen tijdens de expositie.

Rinus Manschot

Rinus werkt al meer dan 35 jaar als professioneel kunstenaar. Hij laat een overzicht zien van schilderijen uit verschillende jaren. Er zijn verschillende technieken en stijlen te zien van klassiek tot non-figuratief. Het werk is kleurrijk en soms ingetogen, maar vaak spontaan met felle kleuren en verftoetsen. Rinus heeft op het mooie landgoed van Olaertsduyn in Rockanje een atelier waar veel meer kunstwerken te zien zijn en ook verkocht worden. In dit atelier wordt ook teken- en schilderles gegeven door Rinus. Maar ook een workshop is prima te regelen.

't Dijckhuis: Dijckpotingen 10, 3237 AK Vierpolders

Kijk voor openingstijden op www.dijckhuis.nl, of bel even naar 0181 417 328.

Expositie Kunstkring Voorne

woensdag 1 maart 2017 / vrijdag 31 maart 2017
Alle dagen

cl - cursisten maart 2017Van 1 t/m 31 maart 2017 exposeren de cursisten van de schildergroep van Sija Vermaat en Theo Heydenrijk met schilderijen in Kunst in Uitvoering aan de Bernissedijk 24 in Zwartewaal.

De kunstenaars zijn tijdens de openingsdagen bij toerbeurt aanwezig. De organisatoren vrijwel steeds.

De Schildergroep

Sija Vermaat organiseert 2 x per jaar een 10-wekelijkse schilder- en tekencursus, waarbij de cursisten zelf mogen werken onder begeleiding van het kunstenaarsduo Sija Vermaat en Theo Heydenrijk. Ze kunnen kennismaken met uiteenlopende materialen en technieken en worden begeleid bij hun werk. Dat dit ieder jaar weer tot verrassende resultaten leidt, blijkt uit de geëxposeerde werken van de groep van 2016/2017.

Kom naar de expositie en bekijk het werk van de cursisten. Wellicht voor u gelijk de gelegenheid om in te schrijven voor de nieuwe cursus in oktober.

Gastexposantes met mozaïek en poppen.

Tijdens de expositie zal er ook werk zijn van twee gastexposantes: Wanda Klein met mozaïek en Loes Schram met poppen.

Workshop beeldjes maken

Op 12 maart organiseert Sija een workshop “Beeldjes van gipsverband” maken.

Hiervoor zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Prijs all-in (cursus, materiaal, koffie, lunch en ander lekkers) € 35,-.

Info/aanmelding: Sija Vermaat sijavermaat@upcmail.nl of 0181-326605

 

Atelier/Galerie “Kunst in Uitvoering” in Zwartewaal, Bernissedijk 24 (ingang aan de haven) is geopend: vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.

 

 

Werkvoorstelling Eric van Sauers

vrijdag 24 maart 2017
20:30 / 00:00
Cabaret

Zoals altijd kiest Van Sauers ervoor om de allereerste stappen van zijn nieuwe voorstelling te zetten in kleine gezelschappen. Om intiem zijn gedachten te delen én uit te glijden. Om raak te schieten en hard te missen, elkaar te bewonderen en uiteraard te lachen. Meer stand-up dan cabaret. Meer snel. Meer hard. Meer urgent.

Na een aantal jaren afwezigheid maakte Van Sauers een uitstekende en zeer succesvolle comeback met het fascinerende 'Ontroert'. Met deze alom buitengewoon geprezen voorstelling bewijst van Sauers een unieke plek in te nemen in het Nederlandse cabaret.
Eric van Sauers is een meester-verteller. Hij lanceerde zichzelf in 1997 rechtstreeks vanuit het stand-up comedy gezelschap ‘De Comedytrain’ het Cameretten festival in, dat hij glansrijk won.
Wat volgde waren succesvolle programma’s zoals ‘Een fijn warm mens’, ‘De Ware Liefde’ en ‘Smulpapen’. In 2005 won hij De Neerlands Hoop en voor zijn voorstelling ‘Ridder’ werd hij in 2010 genomineerd voor de Poelifinario. Daarna werd het lange tijd stil, om met ‘Ontroert’  - sterk als nooit tevoren - weer ten tonele te verschijnen.

Regie: Koos Terpstra

De pers over zijn meest recente voorstelling, ‘Ontroert’;

"Zijn verongelijkte houding is nog steeds vreselijk grappig, maar hij vertelt vooral een intiem verhaal over sterfelijkheid. (...) Hij doet precies wat de titel van zijn voorstelling belooft. Hij ontroert."  - Het Parool****

"Ontroert maakt vooral duidelijk wat een behendige en expressieve verteller Van Sauers is."  – Volkskrant****

“Knappe comeback van Eric van Sauers” – NRC ****

“Een bevlogen komediant die graag doet alsof hij de botte bijl hanteert, maar ondertussen geraffineerd zijn eigen en andermans gebreken fileert. Hij is een prettige verteller die boeit.” - Noordoostpolder

Foto: William Rutten   


Aanvang: 20.30 uur. Kaarten á €16 zijn te bestellen via www.brestheater.nl of op wo/do/vr tussen 14 - 17 uur bij de BREStheater theaterkassa, Gooteplein 1 te Brielle.

 

Concert Grades of Colour in de Sjoel

zaterdag 25 maart 2017
20:00 / 00:00
Concert

 

"The Easy Way"

Op 25 maart geeft de band Grades of Colour een uniek concert in de Sjoel aan de Turfkade in Brielle. Het belooft een prachtige avond te worden met heerlijke muziek op een prachtige plek.

Grades of Colour

Grades of Colour maakt muziek om naar te luisteren. Jazz, pop, rock, blues, country en soulcovers in een 'Grades of Colour'-jasje, want ze geven er wel onze eigen kleur aan. Akoestisch, easy en met een gevoelige snaar. Grades of Colour bestaat uit Marianne Venneman (zang), Martin de Bree (gitaar en zang), Jan Oosterhof (basgitaar) en Johan de Weijer (percussie).

Aanvang 20:00 uur (zaal open om 19:30 uur). Kaarten à € 10,00 zijn te bestellen via 06-51612866 of gradesofcolour@gmail.com

Reacties van de pers:
"... met de fenomenale Marianne Venneman als zangeres”

"Bandleden Martin, Johan en Jan staan als een huis met hun brede muzikale ervaring. Een genot om te zien en te horen."

 “Originaliteit in muziek in alle mogelijke tinten."

"LP Live 2017"

zaterdag 25 maart 2017
20:00 / 00:00

De Big Band en Twirlers van Libertatis Primitiae presenteren op zaterdagavond 25 maart: showavond LP Live!

LP LIVE trapt dit jaar af met een dijk van een nummer: “Sir Duke” van Stevie Wonder! Als dit nummer gespeeld wordt is het moeilijk om stil te blijven zitten en om niet mee te gaan dansen. Onze twirlers nemen dit letterlijk en de Big Band van Libertatis Primitiae opent flitsend met zo’n 80 muzikanten en twirlers op het podium in een totaal omgebouwde sporthal de Dukdalf in Brielle.

De gehele avond geeft weer die afwisseling waardoor dit optreden al jarenlang faam maakt en er elk jaar weer honderden bezoekers LP Live in hun agenda zetten.

Flitsende Big Band muziek als Abracadabra; Big Spender, Sing Sing Sing en Orange Colored Sky gespeeld door de 40 koppige Big Band onder leiding van Aad Schrooten. Maar ook speelt de Band sfeervolle, ingetogen nummers. Dit jaar twee Adele nummers “Hello”en Skyfall” op eigen wijze gezongen door Sandra. Casper zingt nummers als Route ’66 en Wonderful World. Dit jaar zingen Sandra en Casper samen met de Band ook een aantal duetten!

De Big Band speelt als eerbetoon aan de vorig jaar overleden Toots Tielemans Bluesette. Een saxkwartet uit de Band speelt het bekende Halleluja; wereldberoemd gemaakt in de versie van Leonard Cohen; eveneens als herinnering aan deze speciale artiest.

De slagwerkgroep zorgt elk jaar voor verrassende optredens zo ook dit jaar. Met een arrangement op een nummer van het Amerikaanse duo LMFAO zorgen ze voor een onvergetelijke percussie act waarover nog veel nagepraat zal worden!

De Twirlers laten op elke LP LIVE weer verrassende shows zien. De A, B, C groep en Twirlteam, evenals de leerlingen twirlgroep, zijn te zien met baton en allerlei attributen op verschillende nummers gespeeld door de Big Band. De constante afwisseling tussen muziek, dans en twirling zorgt er voor dat veel twirlers verschillende keren op het podium staan in “large teams” maar ook als “small team” of solist en/of duo. De Brielse twirlers zijn er klaar voor om er een flitsende show van te maken.

Kaarten € 10,- p.p. kinderen t/m 12 jaar € 7,50 p.p. verkrijgbaar via tel. nr. 0181 412009, 410517 of via e-mail secretariaat@libertatisprimitiae.nl

Info: www.libertatisprimitiae.nl

The BlueBettes met 'Back to Mono'

zaterdag 25 maart 2017
20:30 / 00:00

‘Back to Mono´ is een schitterende en swingende trip down memory lane.

De dames van The Bluebettes brengen vanavond een sprankelende ode aan helden als The Supremes, Dionne Warwick, Etta James, The Beatles en The Monkees. Met een flinke dosis energie, muzikaliteit en humor voeren de vijf topmuzikanten u terug naar de sixties, met een feest der herkenning vol swingende dansnummers, zoete koortjes en scheurende strotten.

www.thebluebettes.com

Met : zang: Arlette Zwartjes en Geraldine Zwartjes | toetsen en zang: Esther Groenenberg | | basgitaar en zang: Chantal de Haan | drums en zang: Anna Hoekstra

Foto: J. Keep

Aanvang: 20.30 uur. Kaarten á €19 zijn te bestellen via www.brestheater.nl of op wo/do/vr tussen 14 - 17 uur bij de BREStheater theaterkassa, Gooteplein 1 te Brielle.

 

Theater Hofplein Rotterdam met 'Zo Hoort Het' (8+)

zondag 26 maart 2017
15:00 / 00:00Stel jij je ook wel eens de vraag 'wie bepaalt de regels van hoe het hoort?'

Stel jij je ook wel eens de vraag 'wie bepaalt de regels van hoe het hoort?' of 'wanneer werden deze regels eigenlijk bepaald?'. Je hebt zelf vast eens meegemaakt dat je raar werd aangekeken door anderen, omdat je even lekker uit je dak ging, of omdat je je op een verjaardag of in de klas niet helemaal gedroeg zoals het hoort. Als je maar lang genoeg blijft doen wat een ander van je verwacht, vergeet je dan niet wie je werkelijk bent? In ‘Zo hoort het’ gaan we op zoek naar de antwoorden met een flinke dosis humor en zelfspot, want 'regels zijn er om overtreden te worden...!'.

Verwacht vooral geen doorsnee voorstelling. ‘Zo hoort het’ wordt je gepresenteerd als een double-bill, wat wil zeggen: twee voorstellingen, maar wel met één overkoepelend thema. Dit levert je een avondvullend programma op, waarmee je ook meteen keiharde euro’s bespaart met twee voorstellingen in één. Alles wordt uit de kast getrokken om lekker tegen de regels in te gaan. Van onlogische dansmoves, alle soorten emoties, knallende of juist stille muziek tot weirde geluiden en geïmproviseerd theaterspel.

‘Zo hoort het’…. Dikke doei!

 

Aanvang: 15.00 uur. Kaarten á €12,50 zijn te bestellen via www.brestheater.nl of op wo/do/vr tussen 14 - 17 uur bij de BREStheater theaterkassa, Gooteplein 1 te Brielle.

 

Matthäus Passion

zondag 26 maart 2017
15:30 / 21:00

De Stichting Collegium Vocale Brielle organiseert dit jaar opnieuw de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach (BWV 244) in de Sint Catharijnekerk in Brielle.

Het concert zal op zondag 26 maart plaats vinden. Aanvang deel 1: 15.30 uur, aanvang deel 2: 18.00 uur

De 'Brielse' Matthäus heeft zich in voorgaande jaren ontwikkeld tot een toonaangevend en gerenommeerd muzikaal hoogtepunt in de regio. De uitvoering kent een bijzonder hoog artistiek niveau en kan wedijveren met de beste ensembles in ons land. Volgens ingewijden behoort deze uitvoering tot de top of the range in Nederland. De fraaie Sint Catharijnekerk staat daarbij garant voor een bijzondere atmosfeer waarin deze Matthäus uitstekend tot zijn recht komt.

Aan de 'Brielse Matthäus' werken tal van internationaal bekende solisten mee die een authentieke uitvoering naar een zeer hoog plan brengen. De koren worden gevormd door het Collegium Vocale Briela te Brielle.

Mee werken:

Johanette Zomer, sopraan
Luciana Mancini, alt
Robert Getchell, tenor
Peter Kooij, basFalco van Loon, evangelist
Andre Morsch, christus

Dirigent, Klaas Stok

Barokorkest Concerto d' Amsterdam
Collegium Vocale Briela
Kampen Boys Choir

Kaarten zijn te bestellen via: www.collegiumvocalebriela.nl

Met de kunstbus naar Museum Voorlinden

woensdag 29 maart 2017
Excursie

Naar museum Voorlinden (Wassenaar) inclusief een luxe 3-gangen lunch

Op woensdag 29 maart kunt u Museum Voorlinden bezoeken met de Kunstbus. Museum Voorlinden is een Nederlands particulier museum voor moderne en hedendaagse kunst op het Landgoed Voorlinden te Wassenaar in Zuid-Holland. De erin ondergebrachte kunstverzameling van Joop van Caldenborgh staat bekend als de Caldic Collectie, de grootste particuliere kunstcollectie in Nederland.

Om 12:00 uur wordt gestart met een luxe 3-gangen lunch in het historische landhuis op landgoed Voorlinden. Aansluitend wordt onder leiding van een gids in diverse groepen een bezoek gebracht aan de collectie. Aansluitend is er nog gelegenheid om de collectie verder zelfstandig te bezichtigen.

 

Opstapplaatsen: Stellendam, Hellevoetsluis, Brielle en Spijkenisse

€55,00 per persoon (inclusief lunch)

I.vm. optie op plaatsen is aanmelden voor deze Kunstbus-excursie mogelijk tot uiterlijk 6 maart 2017.

 

 

Kunstbus: Op stap met de Bibliotheek

Met elkaar op stap om een tentoonstelling te bezichtigen of te genieten van een mooi concert? En dan natuurlijk geen zorgen hebben over toegangskaarten, parkeerplaatsen etc. Gewoon een verzorgde dag van A tot Z; dat is de Kunstbus van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta.

Algemene informatie
Voor alle activiteiten geldt: wanneer het minimaal benodigde aantal deelnemers niet is gehaald gaat de Kunstbus-excursie niet door. Deelnemers ontvangen dan het volledige betaalde bedrag terug.
Aanmelden voor Kunstbus-excursies kan via www.leerenbeleef.nl of aan de balies in de Bibliotheekvestigingen Middelharnis, Ouddorp, Hellevoetsluis en Brielle.

Volg de bibliotheek ook op facebook en twitter!
Kijk voor het complete activiteitenaanbod van de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta op www.leerenbeleef.nl

Heeft u uw bijdrage verzonden? Dank u! Om u eventueel te kunnen bereiken verzoeken wij u vriendelijk hieronder in het veld ‘Uw e-mailadres’ uw eigen e-mailadres in te vullen en daarna op de grijze pijl te klikken om te verzenden. Bij voorbaat hartelijk dank!