Blog

cl - MariavanNassau liggend

De Vrouwen van Willem van Oranje

Vanaf woensdag 13 juni 2018 presenteert Historisch Museum Den Briel de tentoonstelling “De Vrouwen van Willem van Oranje: vier echtgenotes, een dochter en een zuster”.

De tentoonstelling geeft met prachtige, geschilderde en gedrukte, portretten een mooi beeld van de belangrijkste vrouwen in het leven van Willem van Oranje: zijn echtgenotes Anna van Egmond, Anna van Saksen, Charlotte de Bourbon en Louise de Coligny, zijn dochter Maria van Nassau en zijn zus Catharina van Nassau. Met Charlotte de Bourbon trouwde Willem op 12 juni 1575 in de Brielse Sint-Catharijnekerk.
Een heel bijzonder onderdeel van de tentoonstelling wordt gevormd door een aantal geuren die kunst- en geurhistoricus Caro Verbeek ontwikkelde en die geassocieerd kunnen worden met Willem van Oranje en zijn vrouwen.

Geschilderde portretten in bruikleen
Voor de tentoonstelling ontvangt het museum een aantal geschilderde portretten in tijdelijk bruikleen van Stichting het Weeshuis te Buren/Marechausseemuseum Buren, het Haags Historisch Museum te Den Haag en Koninklijke Verzamelingen, Den Haag. Het Streekarchief Voorne-Putten is een belangrijke bruikleengever van portretten uit de collectie Verhuell.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt van de hand van dr. Erik Swart een rijk en in kleur geïllustreerde publicatie.

Toneelvoorstelling 12 juni in de Sint-Catharijnekerk
In de Sint-Catharijnekerk wordt op dinsdagavond 12 juni 2018 de voorstelling “De Vier Vrouwen van Willem van Oranje” uitgevoerd door theatergroep Plankgas. Toegangskaarten (à € 5,- per persoon of een gezelschapskaart à € 12,50 voor max 4 personen) zijn  te koop bij het museum / het vvvi-punt.

Aanvang 19.30 uur; inloop met koffie/ thee vanaf 19.00 uur.

Historisch Museum Den Briel, Markt 1, 3231 AH Brielle; 0181-475475
www.historischmuseumdenbriel.nl; www.80jaaroorlog.nl

Bekijk de gehele culturele agenda van Brielle via deze link.