Wist u dat?

Wist u dat…?

…Carillon en beiaard twee woorden zijn voor hetzelfde ding?

… Carillon van het Franse woord quadrillon komt, dat vierslag betekent? De vierslag bestond oorspronkelijk uit vier klokken die een muzikaal accoord lieten klinken om aandacht te vragen voor de uurslag, meestal op een grotere klok. Omdat men vroeger afhankelijk was van de uurslagen – polshorloges en mobieltje bestonden niet – werd men op deze manier gewaarschuwd dat het tijdsignaal er aan kwam. Later is die vierslag uitgebreid en konden er hele melodietjes worden gespeeld, automatisch met een speeltrommel. Nog weer later werd er een klavier met de klokken verbonden en kon men ze met de hand bespelen, los van de uurslag. Het carillon was ontstaan en de man die dat geheel bespeelde (toen was dat nog uitsluitend mannenwerk) heette klokkenist.

… Het woord beiaard van het werkwoord beieren komt? Al heel vroeg, nl. voordat men de klokken via een klavier bespeelde, onstond de gewoonte om tussen de klokken heen en weer te lopen en er op te slaan om zo een melodie ten gehore te brengen. Dit noemde men beieren. Vandaar de woorden beiaard, beiaardconcerten en… beiaardier. Over beiaardier gesproken, op de achtergrond ziet u beiaardier Aart van der Gronden aan het werk. Zelf beiaard spelen? Klik hier.

… Op 1 december het Briels Klokkenluidersgilde de Bakker en de Crans luidt ter herdenking van het feit dat op die datum in 1813 de Fransen werden verdreven uit Den Briel?
Op 1 december 1813 bevrijdde Brielle zichzelf van de Fransen. Daarom hangt jaarlijks op die datum de oranje vlag in de top van de Catharijnekerk en luidt het Briels Klokkenluidersgilde de klokken.

fransen