Maskerade

Maskerade

Maskerade
5 december – 19.00 uur

Elk jaar vindt op 5 december in Brielle de Maskerade plaats, op de markt voor het oude stadhuis. Dé manier om gemaskerd en onherkenbaar op straat uit je dak te gaan. Begin 2016 werd deze traditie op de lijst van Immaterieel Erfgoed van de UNESCO geplaatst en dat mag je heel bijzonder noemen.

Deelname aan of het bezoeken van de Maskerade is gratis en er wordt glühwein en warme chocomelk geschonken. Meer informatie na onderstaand filmpje.

TV Rijnmond, dinsdag 1 december 2015

De maskerade is dé Brielse traditie van gezelligheid en nostalgie, van glühwein en uit je dak gaan.

De Klaasieloper, zoals een Maskeradeganger altijd genoemd werd, kan zich tijdens de Maskerade volledig uitleven. Het is dé gelegenheid om ‘helemaal los’ te gaan. De Maskeradeganger kan ook zijn eventuele frustraties en of kritiek uiten, betreffende alles wat er in het afgelopen jaar gepasseerd is, zonder aanzien des persoons.

 

Of het nu om plaatselijke-, landelijke- of wereldgebeurtenissen gaat is om het even. Het gaat erom op humoristische wijze daarmee de draak te steken. Het is de bedoeling dat de deelnemers verkleed, gemaskerd of geschminkt de straat opgaan!

Grappige personages met of zonder maskers
In het verleden ging men ook met boerenkarren, bakfietsen, handkarren en krui- of kinderwagens, vrachtwagens, opleggers – naar behoefte aangekleed – de binnen stad in. Veel herrie, rook en vaak ook vuurwerk waren geen bijzonderheid. Ook het gebruik van geluidsinstallaties was gebruikelijk. Thema’s waren bijvoorbeeld allegorische- en of historische voorstellingen, hondenpoep, het (niet) maaien van de wallen, verlichting van de kassen, overlast van kauwen, verschillende sluitingstijden van winkels of zelfs een protest tegen het slechte weer op pakjesavond! Alles  mag, ook alleen maar gek doen.

Alleen toekijken is al leuk!
Vanaf 19.00 uur wordt op de Markt gratis bisschopswijn en chocolademelk geschonken. Iedereen kan mee doen. De Maskerade zal niet alleen door B&W vanaf het bordes bekeken worden, maar ook door Sint Nicolaas en een aantal Zwarte Pieten. Zij bepalen mee wie de winnaar is van de Fons Löbkerprijs, die Sinterklaas overhandigt!

De Maskerade is bedoeld voor iedereen die altijd al eens mee heeft willen doen, voor diegenen die welk onderwerp dan ook voor het voetlicht willen brengen. Die mensen worden opgeroepen mee te doen – solo of met een club vrienden of buurtbewoners – aan deze unieke oeroude Brielse volkstraditie. Alleen toekijken is ook al leuk.

Aanmelden hoeft pas op de avond zelf, om 18.30 uur (een half uur voor aanvang).

De laatste nieuwtjes en foto’s van de maskerade vindt u op de Facebookpagina.

Meer informatie over de achtergrond van de Maskerade vindt u onder andere hier.

De foto bovenaan laat de winnaar zien van 2014: de Dienst Cultuur Sanering, met een kritische en ironische kijk op het gemeentelijk cultuurbeleid. De foto is gemaakt door Piet de Winter.

Reacties:

Jolanda:
Als klein meisje zag ik mijn vader in een witte overal staan van dik katoen ik zag dat hij de filterwatten van ons aquarium op zijn gezicht aan het plakken was ik begreep er niets van want het zag er niet uit .hij verliet ons huis met in zijn handen een grote chinese gong!Nu weet ik, het was voor de maskerade en hij had niks te vertellen via een bord of zo hij heeft zich gewoon lekker uitgeleefd met harde klappen op de gong .voor hem was dat gewoon lol trappen.Heb zelf nog nooit mee gedaan aan de maskerade maar nu na het lezen van Rens zijn boeken zal ik gaan Lol trappen!Hopelijk lig de gong nog op zolder. Liefs Jolanda

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht

[recaptcha]

Privacy Verklaring