Expositie: Mixed Colours

Vanaf deze week te bezoeken in Full Business Center Geuzenstaete: de supermooie expositie Mixed Colours!

Je ziet op deze tentoonstelling ruim twintig kleurrijke schilderijen van Elma van 't Hof, Cris Vaudo en Bram van Baalen. Hoewel de kunstenaars alle drie op een losse en gelaagde manier schilderen, heeft het werk van ieder van hen toch een direct herkenbare signatuur.

De expositie is vrij toegankelijk tijdens kantooruren (meld je even aan de balie).

Het adres: Full Business Center Geuzenstaete, Krammer 8 te Brielle.

Brielle lezing

Voorwaarden van vrijheid: van 1572 tot nu.

Op 10 juni 2021, vanaf 15.50 uur organiseert Brielle de eerste (online) Brielle lezing. Aanmelden kan via www.brielle.nl/lezing. In 2022 viert Brielle, als ‘eersteling der vrijheid’ 450 jaar na dato de inname van Den Briel door de Watergeuzen. Samen met tientallen andere Nederlandse steden grijpt de stad dit eeuwfeest aan om het gesprek aan te gaan over de vier waarden die belangrijk zijn voor Nederland: Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid.

Hoe belangrijk die waarden ook zijn, ze gaan niet probleemloos samen. In deze lezing zal Judith Pollmann laten zien hoe opstandige Nederlanders als in 1572 tegen dit probleem aanliepen en begonnen te experimenteren met oplossingen die tot op de dag vandaag van invloed zijn gebleven.

Judith Pollmann is hoogleraar vroegmoderne Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Ze geldt nationaal en internationaal als één van de meest vooraanstaande specialisten op het gebied van de Opstand, zoals de Tachtigjarige Oorlog in de internationale vakhistorische literatuur bekend staat.

De lezing is online te volgen via een livestream vanuit de Sint-Catharijnekerk in Brielle.

Wilt u deze lezing niet missen? Meld u dan aan via de website brielle.nl/lezing

 

Wie maakt het Brielse overwinningslied voor 2022

Vanaf begin dit jaar is een groep muziekdeskundigen met elkaar in gesprek om te komen tot de muziekwedstrijd: “Wie maakt het beste Brielse overwinningslied 2022.”  

Het 1 aprilbestuur heeft het initiatief genomen en aan drie professionele musici gevraagd om zo’n wedstrijd te begeleiden. Het idee is dat er een lied wordt gemaakt dat tijdens het jubileumjaar op diverse momenten door de hele Brielse bevolking kan worden meegezongen. Het moet een echt Briels lied worden, dat gaat over de bevrijding van de stad Brielle/Den Briel.

Aan het eind van dit jaar moet het winnende lied bekend zijn, zodat in de eerste maanden van 2022 het lied overal bekend gemaakt wordt en het vanaf de opening  van het jubileumjaar in maart kan worden meegezongen. Er zijn drie juryleden benaderd die stuk voor stuk bekende Briellenaren zijn en hun sporen in de muziek ruimschoots verdiend hebben. De heren Aad Schrooten van Libertatis Primitiae,  Peter Moree van de Folkgroep FC Brielle en Rob Catlender van het jaarlijkse Bigband Festival waren direct zeer enthousiast en hebben hun medewerking toegezegd.

Wie kunnen er meedoen

Het uitgangspunt is dat zoveel mogelijk Briellenaren meedoen. De insteek is dat het een lied is dat we mogelijk over 25 jaar nog meezingen. Een lied dat gaat over onze stad, over de bevrijding of vrijheid van de stad, een lied waarin de woorden Brielle of Den Briel gebruikt worden. Het lied   is door jezelf of samen met anderen gemaakt; dat kan zijn als een duo, een kwartet, een (pop)band, een ensemble, of mogelijk met een koor ect.

Karakter van het lied                                                                                                              

Het hoeft geen specifiek 1 aprillied te zijn.  De voorkeur gaat uit naar een lied, dat ook op andere momenten gezongen kan worden. Belangrijk is een duidelijke en aanspreekbare tekst.

Wat wordt van je verwacht                                                                                               

Er zijn diverse mogelijkheden, maar minimaal wordt verwacht dat je een  originele tekst schrijft en daarbij ook een eigen melodie, hierbij kan je eventueel hulp krijgen bij het harmoniëren. We willen het liefst  geen liedje op een bestaande melodie hebben. Je mag jezelf begeleiden of dat samen doen met anderen. Je mag het inleveren op geluidsdrager of op een filmpje.  Dat filmpje is niet doorslaggevend. De uitvoeringen kunnen worden ingeleverd tot 1 september 2021 en worden gezonden naar Peter Kroone Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  Via dit mailadres kun je ook je vragen kwijt over de wedstrijd.

Beoordeling en jury                                                                                                                                                      

In september 2021 gaan de drie vakjuryleden alle liedjes beoordelen en bepalen door het maken van  een voorselectie welke liedjes naar de finale gaan. Alle deelnemers worden daarvan op de hoogte gebracht.

De publieksjury                                                                                                                

De finale staat eind oktober gepland en wordt mogelijk gehouden in BREStheater. Daar kunnen de liedjes ten gehore worden gebracht en worden dan beoordeeld door een publieksjury, aangevuld  met leden van de vakjury. De winnaar(s) worden zoveel mogelijk door de vakjury ondersteund  bij de verdere ontwikkeling van het winnende liedje. Het winnende liedje zal het hele jubileumjaar zoveel mogelijk worden gepromoot en op diverse momenten gezongen worden.

Wat doen we met alle liedjes                                                                                                     

De liedjes, die worden ingeleverd, zullen waarschijnlijk totaal verschillend van  stijl zijn. We gaan kijken of een aantal liedjes gezamenlijk kunnen worden gepresenteerd.

Ondersteuning

Het idee voor het Brielse bevrijdingslied wordt ondersteund door Stichting Brielle 2022. Zij ondersteunen projecten, die in 2022 een bijdrage leveren om aan het jubileumjaar invulling te geven. De 1 April Vereniging is blij met het initiatief en ondersteunt het project waar het nodig is.                                                    

Word ambassadeur van ons Brielle met een lied dat we nog vele jaren gezamenlijk zullen zingen.

Aanschuifkoor

Donderdag 15 april om 16.00 uur kan iedereen vanuit zijn huiskamer meezingen met het Aanschuifkoor. Onder leiding van Joop Driesen en Els van de Wetering komt een breed repertoire aan liedjes voorbij. De livestream komt vanuit het Diekhuus, maar iedereen kan natuurlijk aanschuiven! Ruim een half uur lang lekker meezingen met de bekende artiesten van het Aanschuifkoor!

Hoe doe je mee?

De livestream start donderdag 15 april rond 15.45 uur. Van 16.00 tot 16.30 uur gaan we samen zingen. Je kunt meedoen door naar de Facebook pagina van het Diekhuus te gaan of naar de website van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta. Daar vind je het aanschuifkoor in de agenda. Ongeveer een half uur voor aanvang kun je doorklikken naar de livestream.

Kunstenaars uitgelicht!

Tijdens de huidige lockdown licht Kunst en Cultuur op het cultuurweb lokale kunstenaars uit (tevens via onze wekelijkse cultuuragenda nieuwsbrief). Op deze manier willen wij de cultuurmaker ondersteunen die op dit moment minder tot geen inkomsten heeft.

Kunstenaars uitgelicht!

Tijdens de huidige lockdown licht Kunst en Cultuur op het cultuurweb lokale kunstenaars uit (tevens via onze wekelijkse cultuuragenda nieuwsbrief). Op deze manier willen wij de cultuurmaker ondersteunen die op dit moment minder tot geen inkomsten heeft.

Muziekmakers uitgelicht!

In Brielle en omgeving wonen  getalenteerde muzikanten die veel optreden en dit in deze tijd niet kunnen. Daarom zetten we deze keer muzikale lokale professionals in het zonnetje. Je steunt hen in deze tijd door een CD van hen te kopen of hun muziek via Spotify te streamen.

Koop kunst online: kunstenaars

Tijdens de huidige lockdown gaat Kunst en Cultuur hier werk van kunstenaars uitlichten  (tevens via onze wekelijkse cultuuragenda nieuwsbrief). Op deze manier willen wij de cultuurmaker ondersteunen die op dit moment minder tot geen inkomsten heeft.

Kunst en Cultuur Brielle

Reede 2A
3232 CV Brielle
E: info@kunstencultuurbrielle.nl
T: 0181 - 41 33 97

Disclaimer

Privacyverklaring

© 2020 Cultuurweb Brielle is onderdeel van Kunst & Cultuur Brielle. Website door Djen Design.

Social media