Blog

cl - MariavanNassau liggend

Vrouwen van Willem van Oranje te zien in Museum Den Briel

Vanaf woensdag 13 juni 2018 presenteert Historisch Museum Den Briel de tentoonstelling “De Vrouwen van Willem van Oranje. Vier echtgenotes, een dochter en een zus”.

De belangrijkste vrouwen in het leven van Willem van Oranje waren zijn echtgenotes Anna van Egmond, Anna van Saksen, Charlotte de Bourbon en Louise de Coligny, zijn dochter Maria van Nassau en zijn zus Catharina van Nassau. Met Charlotte de Bourbon trouwde Willem op 12 juni 1575 in de Brielse Sint-Catharijnekerk.

Geschilderde portretten niet eerder samen 

Voor de tentoonstelling ontvangt het museum vier geschilderde portretten in tijdelijk bruikleen van Stichting het Weeshuis te Buren/Marechausseemuseum Buren, het Haags Historisch Museum te Den Haag en Koninklijke Verzamelingen, Den Haag. Deze geschilderde portretten van Willem, Charlotte en Maria waren niet eerder gezamenlijk voor het publiek te zien. Het Streekarchief Voorne-Putten is een belangrijke bruikleengever van gedrukte portretten uit de collectie Verhuell.

Geurstation

Een heel bijzonder onderdeel van de tentoonstelling wordt gevormd door drie geuren die kunst- en geurhistoricus Caro Verbeek ontwikkelde en die geassocieerd kunnen worden met een bevalling van Charlotte de Bourbon, de doop van een van de dochters van Willem en Charlotte en de balseming van Willem.

Publicatie 

Bij de tentoonstelling verschijnt van de hand van dr. Erik Swart een rijk en in kleur geïllustreerde publicatie. Prijs € 3,-

Historisch Museum Den Briel, Markt 1, 3231 AH Brielle; 0181-475475

www.historischmuseumdenbriel.nl; www.80jaaroorlog.nl

cl - tentoonstelling de vier vrouwen van willem van oranje klein

Bekijk de gehele culturele agenda van Brielle via deze link.