Blog

cl - tekstrolletje

Tekstrolletje geschonken aan de Sjoel

Regelmatig worden aan de Sjoel in Brielle boeken en een variatie aan voorwerpen geschonken. U kunt die zien in de vitrines en boekenkast in het prachtige gebouw aan de Turfkade. Ieder voorwerp heeft zijn eigen geschiedenis.

In december 2017 kreeg de Sjoel van de Oudheidkamer Spijkenisse een tekstrolletje dat tot 1942 in de mezoeza, {deurpostkokertje} van het huis van Sally Levie zat. Sally woonde met zijn gezin in de Voorstraat in Spijkenisse, het huis waar ook de ongetrouwde Jaantje de Vries woonde. Jaantje was de tante van Mina Monas, de vrouw van Sally. De familie de Vries woonde vanaf 1841 in Spijkenisse. Best mogelijk dat zij hun mezoeza vanuit Mijnsheerenland meebrachten naar Spijkenisse.

Na de deportatie werd het huis door de bezetter verkocht en het kokertje met daarin het tekstrolletje werd verwijderd en was spoorloos. Vorig jaar kwam iemand het tekstrolletje, zonder mezoeza, brengen bij de Oudheidkamer. Zij beslisten dat het beter op zijn plaats was in onze Sjoel. En dat vinden wij ook. Hoe oud het rolletje is weten we nog niet. Er zitten roestvlekjes op de tekst omdat de mezoeza waarschijnlijk roestig was.

Zo’n zelfde tekstrolletje zit ook in de bewaard gebleven mezoeza van Maan Levie uit Zuidland. Van dit kokertje is een afbeelding. Vermoedelijk lijkt het kokertje op die waar het tekstrolletje van Sally in heeft gezeten.

cl - mezoeza

 

Als u de nieuwsbrief van de Sjoel wilt ontvangen, vult u uw emailadres dan in bovenaan de website: www.sjoelbrielle.nl

Wilt u alle nieuws volgen over kunst en cultuur in Brielle, schrijf u dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief, of volg Cultuurweb Brielle via Facebook of Twitter.